RX-HSG (hysterosalpingografie)
Een hysterosalpingografie (HSG) is een röntgenonderzoek waarbij de baarmoeder en eileiders in beeld worden gebracht door middel van het inbrengen van een contrastvloeistof.
Het onderzoek wordt toegepast om eventuele afwijkingen van de baarmoeder op te sporen en de doorgankelijkheid van de eileiders te bekijken. Dit kan dienen als fertiliteitsonderzoek of om te onderzoeken of de eileiders volledig afgesloten zijn na een sterilisatie.
Verloop
Voor het onderzoek
Een RX-HSG vindt uitsluitend op afspraak plaats en in samenspraak met de behandelend gynaecoloog als deze mee het onderzoek zal uitvoeren. Het onderzoek vindt het best plaats tussen de laatste dag van de menstruatie en de volgende eisprong.
Het onderzoek gebeurt alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.
Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie Medische Beeldvorming met jouw identiteitskaart en het medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken die ergens anders uitgevoerd werden, dienen meegebracht te worden.
Als je allergisch bent voor jodium of antistollingsmiddelen neemt, breng dan de arts of medisch beeldvormer op de hoogte.
Het onderzoek veroorzaakt soms wat ongemak, voor het onderzoek een pijnstiller (GEEN ASPIRINE) innemen kan nuttig zijn.
Het onderzoek
Het onderzoek gebeurt op de röntgentafel, op de rug met opgetrokken knieën. De behandelende gynaecoloog brengt met behulp van een speculum (eendenbek) een fijn buisje in de baarmoeder. De contrastvloeistof wordt hierlangs in de baarmoeder gespoten terwijl er röntgenfoto’s gemaakt worden. Het inspuiten van de vloeistof kan soms wat pijnlijk zijn.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Na het onderzoek
Het onderzoek kan krampen van de baarmoeder opwekken. Dit veroorzaakt pijn onder in de buik en rug en kan aanvoelen als menstruatiepijn. De eerste dagen na het onderzoek kan je wat bloedverlies of bruinige afscheiding hebben. Als deze verschijnselen niet vanzelf over gaan binnen de drie dagen of als je klachten langer aanhouden of heviger worden, neem dan contact op met je gynaecoloog.
De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts bekeken kunnen worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.
RX
Röntgenonderzoek / Radiografie
CBCT
ConeBeam CT-scan
MRI-scan
Magnetic Resonance Imaging (magneet- en radiogolven)
CT-scan
Computer Tomografie
MRI Artrografie
Onderzoek met contrastvloeistof
CT Artrografie
Onderzoek met contrastvloeistof
PEDCAT
Staande Cone Beam CT (CBCT)
BMD / DEXA Scan
Bone Mineral Density (BMD) of DEXA scan (botmeting)
Echografie
Onderzoek met ultrasone geluidsgolven
Doppler - Duplex Onderzoek
Echografie van de bloedvaten
Mammografie
Röntgenonderzoek borsten
Borstbiopsie
Weefselonderzoek borst
CT-angio
CT-onderzoek met contrastvloeistof
RX-SMD
Röntgenonderzoek slokdarm, maag en dunne darm
RX-cystografie
Röntgenonderzoek blaas (met contrastvloeistof)
RX-Dundarm Transit
Röntgenonderzoek dunne darm (met contrastvloeistof)
RX-Dacryocystografie (DCG)
Röntgenonderzoek traankanalen (met contrastvloeistof)
RX-Gastric Banding
Röntgenonderzoek maagband (met contrastvloeistof)
RX-Slikfunctie
Röntgenonderzoek slikfunctie (met contrastvloeistof)
Retrograde Uretrografie
Röntgenonderzoek urinebuis (met contrastvloeistof)