Borstbiopsie
Bij een borstbiopsie neemt de radioloog met een dunne naald enkele weefselstalen uit de borst om onder de microscoop te onderzoeken. Dit gebeurt onder lokale verdoving en onder echografische begeleiding.
Een borstbiopsie gebeurt aanvullend aan voorafgaande onderzoeken (mammografie, echografie en MRI) waarbij afwijkend borstklierweefsel werd vastgesteld. De weefselstalen worden nadien door het labo anatomopathologie onderzocht om het goedaardig of kwaadaardig karakter van het letsel vast te stellen.
Verloop
Voor het onderzoek
Een borstbiopsie gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift.
Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie van de dienst Medische Beeldvorming met jouw identiteitskaart en medisch voorschrift. Beelden van relevante voorgaande onderzoeken die ergens anders uitgevoerd werden, neem je mee.
Als je bloedverdunnende medicatie neemt, moet je dit melden aan de arts die de biopsie voorschreef. Het kan noodzakelijk zijn om tijdelijk de inname van bloedverdunnende geneesmiddelen te onderbreken.
Het onderzoek
Nuchter zijn is niet nodig. We raden wel aan om een lichte maaltijd te eten.
Er zijn twee grote groepen van biopsies:
- Fijne naaldbiopsie (FNAC)
Onder echografische geleiding zal de radioloog met een zeer dunne naald vocht en/of cellen uit het gezwel opzuigen. Voor dit onderzoek is geen insnede en dus ook geen verdoving nodig. Je voelt enkel een prik zoals bij een bloedafname.
Een fijne naaldbiopsie duurt gemiddeld vijftien minuten.
- Dunne naaldbiopsie (core biopsie of true-cut biopsie)
Na een plaatselijke verdoving wordt een kleine insnede in de huid gemaakt. De radioloog brengt met behulp van het echografietoestel de naald in en prikt het gevonden letsel in de borst aan. Deze procedure wordt enkele keren herhaald waarbij meerdere stukjes weefsel worden weggenomen.
Na de biopsie zal de medisch beeldvormer een tiental minuten druk uitoefenen op de insnedeplaats om de vorming van een hematoom (=blauwe plek) zo veel als mogelijk te voorkomen. De insnede wordt dichtgekleefd en steriel verbonden.
Een dunne naaldbiopsie duurt gemiddeld 30 minuten.
Na het onderzoek
Het bekomen weefsel wordt naar de dienst pathologische anatomie gebracht voor verder onderzoek. Enkele dagen na de biopsie zullen de resultaten bij je verwijzende arts terechtkomen. Die zal je hiervan op de hoogte brengen.
De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts bekeken kunnen worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.
Je draagt best een stevige beha om de borst te ondersteunen na het onderzoek. Dit kan helpen om een onderhuidse nabloeding tegen te gaan. Als er toch een bloeding zou optreden, moet je tien minuten druk uitoefenen op de plaats van de biopsie. Je mag altijd een ijszakje op de plaats leggen. De blauwe plek zal na verloop van tijd wegtrekken.
Na de biopsie mag je gewoon naar huis. We raden aan om het die dag nog kalm aan te doen en gedurende 24 uur niets zwaar tillen, zeker na een dunne naaldbiopsie. Verricht geen zware arbeid of lichamelijke inspanningen.
Als je pijn hebt na de biopsie mag je een pijnstiller nemen. Vraag raad aan jouw arts over de juiste pijnstiller (gebruik geen aspirine, dit verdunt het bloed).
Raadpleeg onmiddellijk je arts als:
- je koorts hebt
- je borst rood en warm wordt of zwelt
Je mag de steriele strips waarmee de insnede is dichtgekleefd na een vijftal dagen verwijderen. Daarna mag je terug baden of douchen.
RX
Röntgenonderzoek / Radiografie
CBCT
ConeBeam CT-scan
MRI-scan
Magnetic Resonance Imaging (magneet- en radiogolven)
CT-scan
Computer Tomografie
MRI Artrografie
Onderzoek met contrastvloeistof
CT Artrografie
Onderzoek met contrastvloeistof
PEDCAT
Staande Cone Beam CT (CBCT)
BMD / DEXA Scan
Bone Mineral Density (BMD) of DEXA scan (botmeting)
Echografie
Onderzoek met ultrasone geluidsgolven
Doppler - Duplex Onderzoek
Echografie van de bloedvaten
Mammografie
Röntgenonderzoek borsten
CT-angio
CT-onderzoek met contrastvloeistof
RX-HSG (hysterosalpingografie)
Röntgenonderzoek baarmoeder & eileiders (met contrastvloeistof)
RX-SMD
Röntgenonderzoek slokdarm, maag en dunne darm
RX-cystografie
Röntgenonderzoek blaas (met contrastvloeistof)
RX-Dundarm Transit
Röntgenonderzoek dunne darm (met contrastvloeistof)
RX-Dacryocystografie (DCG)
Röntgenonderzoek traankanalen (met contrastvloeistof)
RX-Gastric Banding
Röntgenonderzoek maagband (met contrastvloeistof)
RX-Slikfunctie
Röntgenonderzoek slikfunctie (met contrastvloeistof)
Retrograde Uretrografie
Röntgenonderzoek urinebuis (met contrastvloeistof)