Microtenotomie / prolotherapie
Wat is ‘microtenotomie met prolotherapie'?
Percutane naald microtenotomie is een echogeleide behandeling voor langdurig bestaande peesaandoeningen en laat veelbelovende resultaten zien. Deze behandeling kan toegepast worden voor verschillende indicaties zoals achillespeeslijden, hielspoor (fasciitis plantaris), jumper's knee (patellapees ontsteking) en tenniselleboog.
Het werkingsmechanisme betreft het gericht onder echogeleide repetitief aanprikken van de peesontsteking om zo lokale microbloedingen te veroorzaken. Hierdoor komen ondermeer groeifactoren vrij via de vrijgekomen bloedplaatjes waardoor de chronische niet-genezende peesontsteking omgezet wordt naar een verse wond met een grotere kans op genezing. De bloedplaatjes spelen namelijk niet alleen een rol bij de bloedstolling, maar ook een sleutelrol bij het genezingsproces van beschadigde weefsels zoals de pezen. In de meeste gevallen wordt gelijktijdig een glucose-oplossing (dextrose) ingespoten, zogezegde ‘prolotherapie’ hetgeen het proces bevordert.
Verloop procedure
Na ontsmetting en lokale verdoving van de huid wordt de pees met een fijne naald aangeprikt onder echogeleide en vervolgens behandeld. De procedure duurt gemiddeld 20 minuten.
Risico’s
Het is een zeer veilige ingreep dewelke meestal geen complicaties veroorzaakt. In zeldzame gevallen kunnen de volgende complicaties voorvallen: lokale bloeduitstorting, infectie of peesscheur. In het uitzonderlijke geval dat u koorts of uitgesproken lokale zwelling zou ontwikkelen, gelieve contact op te nemen met uw huisarts of langs te gaan op de spoeddienst om een infectie uit te sluiten. Gelieve ons vooraf te informeren indien u bloedverdunners neemt.
Na de behandeling
U mag kort na de behandeling naar huis. Het wordt afgeraden om zelf de auto te besturen, omdat u last kan hebben van het behandelde lidmaat. De eerste dagen tot soms enkele weken kunnen er meer pijnklachten zijn dan er voor de behandeling waren. Hiertegen kan u pijnstillers gebruiken (paracetamol) en koelen met ijs. Gedurende de eerste week na de behandeling mag u het lidmaat niet te zwaar belasten. Na één week mag u de normale activiteit en fysiotherapie hervatten. Als u na 6 tot 8 weken nog restklachten ondervindt, is het mogelijk de behandeling te herhalen. U dient in dit geval opnieuw een verwijsbrief te vragen bij uw huisarts of specialist.